Horgászat – Sporthorgászat kialakulása és az első aranyérmek

Ha a horgászat kialakulására keressük a választ, egészen a kőkorszakig kell visszanyúlnunk az időben. Az ősemberek számára a horgászat jelentette megélhetésük egyik fő forrását. Kőből pattintott horoggal, később pedig csonthoroggal halásztak.

A horgászat tehát igen hosszadalmas fejlődésen ment keresztül. Ma már a halászatot foglalkozásként, hobbiként, de sportként is űzik emberek.

Honnan ered? Híres magyar aranyérmesek? Ki tartja a világcsúcsot?

A sporthorgászat szülőhazája Anglia. Később a franciák, a németek és az olaszok körében is elterjedté vált a halászat, mint sport. 1950-es évek elején megalakult a Nemzetközi Sporthorgász Szövetség, melynek 1955-től Magyarország is tagja lett. 1954-ben az olaszok rendezték meg az első Édesvízi Sporthorgász Világbajnokságot. Eközben Magyarországon már több alkalommal is megrendezésre kerültek kisebb horgászversenyek, hiszen az első horgászegyesület 1908-ban alakult meg. 1945-ben pedig megalakult a Magyar Országos Horgász Szövetség. Azonban az első Országos Bajnokságot csak 1964-ben rendezték meg, melyen Eck Lajos ezüstérmesként végzett a dobogón. Az ezt követő évben a magyar válogatott részt vett a Romániában megrendezésre került világbajnokságon.

1960-ban a bulgáriai világbajnokságon Barth Róbert aranyérmet szerzett távdobásban, majd még összesen hat alkalommal szerezte meg a világbajnoki címet. De családjában nem ő az egyetlen, aki aranyéremmel büszkélkedhet a horgászversenyek történelmében. Barth Zsuzsanna (testvér) ötször, míg Barth Katalin (feleség) négyszer lett aranyérmes a megrendezésre kerülő világbajnokságokon.

Az 1975-ben megrendezett világbajnokságon Bart Róbert 87m 7cm-es világcsúccsal rekordot döntött távdobásban. Érdekesség, hogy ezt a világcsúcsot a mai napig senkinek sem sikerült megdöntenie.

A kiváló sportteljesítménynek köszönhetően Bart Róbert és felesége, Bart Katalin a Magyar Népköztársaság Kiváló Sportolói kitüntetésében részesültek. A sportolók körében akkoriban ez a díj számított a legnagyobb elismerésnek.

 

Ha egyedi horgász díjat keresel, mindenképpen nézz szét az arany- és műgyanta figuráink között, vagy egyszerűen csak kattints ide: 

https://medallion.hu/?s=horg%C3%A1sz&post_type=product