Santiago Bernabéu stadion

A Santiago Bernabéu stadion Spanyolország fővárosában, Madridban található. Az 1944-47 között felépülő épület a spanyol Real Madrid CF csapatának ad otthont. 1947-es megnyitásától, egészen 1955-ig a stadion Estadio Chamartín néven vált ismertté. A mostani nevén ismert stadion 1955-ben a Real Madrid akkori elnöke, Santiago Bernabéu-ról kapta új nevét.

Néhány adat a stadionról:

Négy alkalommal bővítették ki (1953, 1992, 1994, 2011) és két alkalommal esett át felújításon (1982, 2001). Métere: 105 m*68 m.

A felújításoknak és bővítéseknek köszönhetően, ma már 81 044 ember befogadására alkalmas.

Fontosabb kupamérkőzések:

  • 1957-ben BL döntő helyszíne, ahol Real Madrid és Fiorentina mérkőzött meg egymással. A mindent eldöntő meccset és a trófeát végül a Real Madrid nyerte 2-0-ra.
  • 1964-ben labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjének adott helyszínt, ahol Spanyolország és a Szovjetunió csapott össze. 2-1- es győzelemmel végül a kupát Spanyolország vihette haza. A banjokságon két magyar válogatott labdarúgó focista Bene Ferenc és Novák Dezső gólkirályok lettek.
  • AC Milan-Ajax BL döntő helyszíne. Az eseményen a 4-1-re nyerő AC Milan gazdagodott egy trófeával.
  • 1980-ban szintén BL döntő helyszíne. Ekkor a Nottinngham Forest és a Hamburg csapatai csaptak össze. Az 1–0-t játszó Nottinngham Forest a bajnoki címet megvédte, így aranyéremmel a nyakukban és egy BL serleggel térhettek haza.
  • 1982-ben labdarúgó-világbajnokság egyik helyszíne, amikor is Olaszország és NSZK mérkőzött meg egymással. 3-1-re nyert Olaszország, így az NSZK-nak az ezüstéremmel kellett beérnie.
  • Real Madrid CF és Videoton FC 0–1-es UEFA-kupa-döntő mérkőzése. Melyet a Videoton bravúrosan megnyert, de a kupát a Real Madrid vihette haza az első mérkőzés alkalmával aratott 3-1-es győzelmének köszönhetően.
  • 1995-ben a Real Madrid és a Ferencváros BL döntő mérkőzésének adott otthont. A meccset a Real Madrid nyerte 6–1-re.
  • szintén egy BL döntő meccs, melyen a Bayern München és az Internazionale csapott össze. A győztes Internazionale 0–2-es győzelmével megnyerte az UEFA Bajnokok Ligáját, így a csapat aranyéremmel a nyakában és egy kupával térhetett haza.

Nézz be a Medallion egyedi, kérés szerint gravírozható kupái közé reméljük megtalálod a neked megfelelőt!