Hogyan ápold a sportdíjakat?

A díjakat elnyerni szokás, ezt mindenki tudja. De mi történik a díjjal, miután nagy nehézségek árán megnyerik, és egy becses helyre kiállítják? Mi a sorsa az elkövetkező évek során? Most utánanézünk, hogyan is kell karbantartani egy minőségi kupát, serleget vagy díjat, hogy megőrizze dicsőségét és pompáját.

Kupák, serlegek

A kupák, serlegek készülhetnek fémből és nemesfémből, talpzatuk pedig márványból. Tekintve alapanyagukat, rendszeres tisztítást igényelnek, hisz amíg a polcon pihennek, a környezeti körülmények behatással lehetnek hosszú távú állapotukra. Az időszakos tisztítást végezhetjük egy egyszerűbb törlőronggyal és tisztítószerrel és vízzel. Mindenféleképpen használjunk gumikesztyűt az alapos és igényes tisztítás érdekében. A fémkupák felületének alaposabb zsírtalanító lemosásával kell kezdenünk, majd a felületük száraz áttörlésével folytatjuk. Ez hosszú ideig megelőzheti a fém felületeken kialakuló lerakódások és vízfoltok megjelenését. Ehhez inkább nedvszívó mikroszálas törlőrongyot ajánlatos használni, mert nem okoz majd karcokat a fémfelületeken, és a szennyeződéseket is hatékonyan eltávolítja. Használhatunk még egyéb polírozó eszközöket vagy netán fémápoló készítményeket, ám mivel közvetlen használatnak nincs kitéve a dísztárgy, így talán nem szükséges a komolyabb szennyeződés elleni vegyszereket bevetése.

 

A márvány talpzat ápolása

A márvány talpzat nem igényel különösebb ápolást. Elegendő, ha olykor letöröljük enyhén nedves mosószeres ronggyal a felületet. Utána töröljük át száraz, puha ruhával. A fényesség megóvása végett polírozhatjuk is, de a következetes rendszeresség itt elhagyható.

 

Üvegből készült díjak karbantartása

A díjak továbbá készülhetnek kristályból és üvegből. A medallion.hu-n beszerezhető gyönyörű kristálydíjak fő alapanyaga például minden esetben a szilícium és az ólom. A kristályokat nem túl gyakran célszerű csak tiszta vízzel tisztítani, és utána egy nedves ruhával jó alaposan szárazra itatni, így megőrzi fényességét és csillogását jó sokáig. Az üvegdíjak esetén szintén a tiszta víz a legjobb tisztítószer, de ha makacsabb szennyeződés kerülne a díjra, használhatunk egyszerű üvegtisztító szereket. Utána természetesen öblítsük le vízzel jó alaposan és töröljük szárazra.

 

A díjak ápolása tehát nem túl gyakran igényelt tevékenység, és nem igényel komolyabb szakértelmet, viszont huzamosabb idő esetén szükséges megejteni a tisztításukat. Kár nem származik belőle, csupán még több öröm és büszkeség tölti el a tulajdonost, ami beragyogja a mindennapjait.